Jos van der Vleuten Cross 2018 was één groot feest

Wat hebben we met z’n allen genoten van de Jos van der Vleuten cross! Het was een geweldige avond met mooie wedstrijden in een prima sfeer.

Een paar weken geleden zijn we begonnen met de voorbereidingen. Er werd nagedacht over hoe het parcours moest worden, de lijsten voor de inkopen werden gemaakt en uiteraard ging het over de tent. Moest die er nu wel of niet komen. Uiteindelijk is er voor gekozen om de tent achterwege te laten. We hebben ons zelf de uitdaging gegeven om een parcours te maken waarbij de renners een breed en uitdagend parcours hadden en waarbij het publiek meerdere malen de renners en rensters konden zien. In onze ogen zijn we prima geslaagd in deze opzet.

Veel publiek was er aanwezig en we konden het erg waarderen dat onze Wethouder, de heer Stienen, ook even een kijkje kwam nemen. Het publiek kreeg dan ook prachtige wedstrijden voorgeschoteld. De eerste was om 15.15u. Daarbij reden onze eigen mtb-ers een onderlinge wedstrijd. Het hele veldritseizoen zijn we samen, veldrijders en mtb-ers, aan het trainen geweest en het is als vereniging mooi om te zien hoe je samen zo’n evenement kunt laten slagen.

Om 16.30u stond categorie 1 aan het vertrek met daarbij Damy van den Bogaard en Jasper van Katwijk aan het vertrek. Na 3 rondes strijd moest Damy in eigen huis net haar meerdere erkennen en finishte ze als 2e meisje (4e algemeen). Komende week is het hopelijk precies omgedraaid. Jasper deed z’n uiterste best en kwam als 7e jongen (12e algemeen) over de streep. Meteen al iemand van onze club op het podium bij de jongste categorie dus het begin was gemaakt.

In categorie 2 stond Hailey Gerrits klaar om de kleuren van onze club te verdedigen en dat deed ze met verve. Ze finishte als 3e meisje (13e algemeen) en ook zij mocht op het podium. In categorie 3 waren het Koen Sonnemans, Ryan van de Westerlo, Chloë Gerrits en Yari Verhulst die er voor gingen strijden om de bloemen in eigen huis te houden. Bij de start konden onze renners het wiel niet houden van de latere nummer 1. De strijd om plek 2 werd daardoor niet minder interessant. Uiteindelijk reed Koen Sonnemans naar een hele mooie 3e plaats en ook hij mocht dan ook het podium betreden. Ryan fietste een hele nette wedstrijd en kwam uiteindelijk 11e jongen (12e algemeen) door de aankomst. Chloë kwam na een wat moeizame start steeds beter in haar ritme en werd zo 10e meisje (22e algemeen). Ook Yari gaf zich voor de volle 100% en gaf ondanks z’n valpartij niet op. Dit werd beloond met een klassering als 13e jongen (28e algemeen).

De laatste categorie voor de pauze, categorie 4, stonden Sara Sonnenmans en Lars van de Weijer aan het vertrek. Lars had dikke pech, zijn ketting sloeg vast in het achterwiel. Na flink wat getrek kwam deze uiteindelijk weer los en kon hij z’n weg vervolgen om te finishen als 18e jongen (28e algemeen. Ondertussen was Sara bezig met de strijd voor plek 2. Met het thuisvoordeel en enkele tactische zetten deed ze er alles aan om de 2e plek te bemachtigen. Dit lukte haar net niet maar wel weer een mooie 3e plaats (11e algemeen) en dus podium.

In de pauze werden de prijzen uitgereikt door de broer van Jos van der Vleuten, Ferry van de Vleuten. We waren vereerd dat hij dit wilde doen. Samen met de rondemissen Chloë Gerrits en Sara Sonnemans werden de bekers en prachtige bloemen overhandigd.

Na de pauze stond categorie 5 klaar voor de start. In dit deelnemersveld 3 Buitenlust renners. Maud Tollens kon de hele wedstrijd goed doortrekken en ging iedere ronde weer wat sneller. Dit leidde tot een plek als 4e meisje (27e algemeen). Tycho Verhulst wilde maar wat graag mee doen aan de wedstrijd op eigen terrein. Hij gaf alles wat hij in zich had. Alles deed zeer bij hem maar opgeven, dat nooit. Hij finishte heel netjes als 35e  jongen (41e algemeen). Ook Tristan van Bakel had er zin in. Een beetje gespannen was hij wel. Eenmaal van start deed hij keurig zijn ding en kwam keurig als 36e jongen (42e algemeen) over de meet.

In categorie 6 stonden er maar 6 renners van onze club aam het vertrek. Bij het startsein schoot Guus van den Eijnden als een komeet weg en ze zagen hem pas terug bij de finish. Een ware demonstratie die werd beloond met een 1e plaats. Jony van den Eijnden fietste een sterke wedstrijd. Na een fel begin was het even zoeken naar het juiste ritme en dit kreeg ze zeker gevonden. Halverweg de wedstrijd reed ze weg bij haar concurrente en finishte als  2e meisje (9e algemeen. Ook Britt Kerste reed een meer dan prima wedstrijd. Ze kon de snelheid goed vasthouden en belande net naast het podium als 4e meisje (14e algemeen). Lotte Sonnemans gaf een goed vervolg aan de wedstrijd van vorige week. Ondanks een aanlopend wiel bleef ze gaan en finishte ze7e meisje (25e algemeen). Krijn Veldboer kon lang mee in het veld. Hij wist zich goed vast te bijten in het wiel voor hem. Op het laatst nog wat plaatsen moeten prijs geven met uiteindelijk een plek als 22e jongen (29e algemeen). Devin Steijvers krijgt als maar meer wedstrijdervaring en dat is te zien. Iedere week weer komt hij verder naar voren en op vertrouwd terrein leidde dit tot een 26e  plek bij de jongens en 34e algemeen.

Als Buitenlust kunnen we terug kijken op een zeer geslaagd evenement. Ook in sportief opzicht kunnen we meer dan tevreden zijn. Met 18 renners en rensters aan het vertrek en maar liefst 6 podiumplekken kunnen we toch wel spreken van een goede generale voor het NK.

Het was mooi om samen te werken aan het laten slagen van dit evenement en we durven gerust te stellen dat dit meer dan goed is gelukt, bedankt iedereen en dan met name de sponsoren zonder wie dit evenement door had kunnen gaan!